GY.I.K.


Mikor ehetek fogeltávolítás/műtét után?

Amíg az érzéstelenítő injekció hatása tart, addig nem célszerű szilárd táplálékot fogyasztani, ugyanakkor gondoskodni kell a bőséges folyadékbevitelről, pl. gyümölcslé, tea, ásványvíz.

Mit lehet enni műtétet követően?

Tej, kefír, joghurt kivételével mindent, ám lehetőség szerint ne túl pépes ételeket!

Mikor lehet műtét után fogat mosni, hogy kell a műtéti területet tisztán tartani?

A beavatkozás napján estig semmivel nem kell öblögetni, este azonban fogat kell mosni, a műtéti területet (az eltávolított fog helyét) bő fogkrémes kefével, finom mozdulatokkal kell az ételmaradékoktól megtisztítani. Másnaptól lehetőleg minden étkezést követően fogkefével-fogkrémmel fogat kell mosni.

Kell-e szájöblítőszereket használni?

Nem feltétlenül, a normál szájhigiene fenntartásához nem szükségesek a szájöblítők. Sőt, túlzásba vitt használatuk kifejezetten káros következményekkel járhat. Ennek ellenére, a beavatkozást követően előfordulhat a nyálkahártya enyhe gyulladása, lobossága, ekkor hasznossá válhat klórhexidin tartalmú, pl. Curasept öblítő alkalmazása, előiratnak megfelelően.

Van-e kockázata implantátum beültetésének?

Mint minden beavatkozásnak, úgy az implantátum beültetésének is természetesen vannak kockázatai, melyek megfelelően megválasztott indikiációk mellett, az előzetesen elvégzett vizsgálatok alapján felállított kezelési terv szerint végzett beavatkozás mellett elhanyagolhatóak.

Mennyi a fogászati implantátum „kihordási ideje?”

A szakma szabályai szerint végzett rehabilitáció átlag 5-15 évig funkcióképes. Mindezt befolyásolja a páciens általános egészségügyi állapota, a fog- és szájápolás alapossága, a megfelelő időnkénti szakorvosi kontrollvizsgálatok.

Mennyi az implantátum „kilökődésének” a valószínűsége?

A megfelelően megválasztott indikációk mellett a szakmai szabályok betartásával elvégzett fogbeültetések során a behelyezett implantátumok 95-97% sikeresen rögzül, szervül a befogadó csontban. Ez a gyógyulási idő alsó állcsont esetén 3 hónap, felső állcsont esetében 4,5 hónap. Ennyi idő kell az implantátumok rögzüléséhez, az ún. csontintegráció kialakulásához.


Vissza az előző oldalra